KOMRA rrjeti i pajtimit

IMG_8866

15.11.2014.

Nada Bodiroga

Nada Bodiroga, e lindur në Slavsko Polje, Kroaci. Prindërit e saj, Danica dhe Teodor Samardžija, mbetën në fshat pas aksionit të forcave kroate „Stuhia“, me 4 gusht 1995. Ajo ende pret rezultate të analizës së mbetjeve mortore të gjetura te dyert e shtëpisë së djegur të prindërve.

„Përgjigjia ka qenë, e kam dëgjuar secilën fjalë: ‘(…) mbetjet e gjetura nuk janë të origjinës njerëzore, por shtazore.’ Përsëri kam përjetuar një shok. As nuk më kujtohet se si kam dalur nga ndërtesa e policisë. Ende nuk mund të flej. Thjesht nuk di kujt t’i drejtohem më, kë ta pyes, kujt t’i besoj. Kërkoj vetëm një gjë ‒ të më informoni me shkrim nëse e kanë kryer analizën dhe të cilës origjinë janë mbetjet e djegura. Do ta përballoj. Nuk do të heq dorë. Dua ta di të vërtetën, kam të drejtë ta di të vërtetën “.

Lidhur me përvojën e saj dëshmoi Nada në Forumin X për Drejtësinë Tranzicionale, në nëntor të vitit 2014 në Beograd. Pasi që e dëgjoi gazetari Boris Pavelić, ai e përgatiti rrëfimin e Nada Bodiroga-s pë Novi list të Rijekas.

Dëshmia është në dispozicion vetëm në gjuhët BHSC.

Novi list – Dva desetljeća agonije Nade Bodiroge: Hoću istinu da napokon mirno zaspim

Svedočenje Nada Bodiroga

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.