Lajme

Ramush Haradinaj nderon aktivisten serbe Natasa Kandiç

Kryeministri Ramush Haradinaj i dha një çmim themelueses së Fondit për të Drejtën Humanitare të Serbisë, Natasa Kandiç, për rolin e saj në zbulimin e të vërtetës për viktimat e vrava gjatë luftës në Kosovë.

Ramuš Haradinaj je u ponedeljak Nataši Kandić uručio priznanje „Zlatna mapa Kosova“ zbog njenog doprinosa u utvrđivanju broja osoba ubijenih tokom rata na Kosovu 1990-ih godina.

“Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo objavili su do sada najtačnije podatke o ubijenima u ratu na Kosovu“, napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

Haradinaj gjithashtu premtoi mbështetje për krijimin e komisionit rajonal për gjetjen e fakteve për luftërat e viteve 1990, KOMRA. Ish-shtetet jugosllave mund të nënshkruajnë një deklaratë që përkrahin nismën në korrik.

Qëllimi i deklaratës është të parandalojë mundësinë e “tjetërsimit të historisë”, tha një komunikatë për shtyp nga zyra e Hardinajt.

Në shkurt, dy kongresmenë amerikanë gjithashtu e kandiduan Kandiçin dhe Fondin për të Drejtën Humanitare të Serbisë për çmimin Nobel të Paqes.

Sipas dy kongresmenëve, “nëpërmjet dokumentimit të këtyre krimeve nga FDH-ja u bë e rëndësishme dhëni e drejtësisë, si në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, ashtu edhe në dhomat e krimeve të luftës në vendet e rajonit”.

(Publikuar në balkaninsight, 23.4.2018.)