KOMRA rrjeti i pajtimit

Agron Berisha dëshmon për vrasjen e 49 personave në Suharekë më 26 mars 1999. (ICTY TV, 25.02.2002.)
Agron-Berisha_Milosevic_ICTY_20020225

11.07.2017.

Agron Berisha

Agron Beriša, Agron Berisha, Christina Romano, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Iain Bonomy, ICTY, KOMRA, Kosovë 1999, Policia e Serbisë, Sllobodan Millosheviç, Ushtria Jugosllave

Agron Berisha dëshmoi për vrasjen e 49 anëtarëve të familjes së gjerë Berisha në Suharekë / Suva Reka më 26 mars 1999. vjet.

Ështja e Prokurorit kundër Slobodan Millosheviç u përfundua pas vdekjes së të akuzuarit në 11 mars 2006. vit, pa mundësinë e marrjes së një aktgjykimi i cili do të përcaktonte përgjegjësinë penale.

Lënda: Milošević (IT-02-54) Sllobodan Millosheviç

Gjykata: Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY)

Prokurori: Cristina Romano

Gjykatësi Richard May, kryesues

Data e dëshmisë: e mërkurë 25.02.2002.

 

Pjesë e video inçizimit të dëshmisë

Agron Berisha, një shqiptar i Kosovës nga Suhareka  i lindur në vitin 1963, një mjek, i martuar, babai i tre fëmijëve. Dëshmonë për vrasjen e 49 anëtarëve të familjes Berisha në Suharekë më 25 dhe 26 mars 1999.

Agron Berisha më 25 mars 1999, ka qenë në shtëpinë e tij në 10 metra nga shtëpia e të afërmve, vëllezërit Faton dhe Nexhat, në të cilën para luftës kanë  qen tëvendosur vëzhguesit e OSBE-së. Përmes dritares ka parë policët që kanë hyrë te Fatoni dhe Nexhati, pastaj kamioni i bardhë, në tëcilin kanë ngarkuar gjërat nga shtëpia dhe dokumentët e OSBE-së.

Të nesërmen, më 26 mars të vitit 1999, rreth mesditës, nga shtëpia e vet ka parë kur një grup prej 30 deri në 40 policë kanë rrethuar shtëpinë e Fatonit dhe Nexhatit, dhe shtëpinë pranë saj, në të cilen ka jetuar kushëriri Veseli me djemt e tijë. Te Veseli ishin strehuar Fatoni dhe Nexhati me familjet e tyre. Këta policë kanë bartur uniforma kamuflazhë blu me një shiritë të bardhë rreth krahunt të majtë.

 

Transkript i dëshmisë (anglisht): Link

 

Produkcioni: Koalicioni për KOMRA, mars 2017.

 

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.