KOMRA rrjeti i pajtimit

Hasan Pruhti (ICTY TV, 04.03.2002.)
Hasan-Pruhti_Milosevic_ICTY_20020304

12.07.2017.

Hasan Pruhti

Christina Romano, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Glas žrtava, Hasan Pruhti, Iain Bonomy, ICTY, KOMRA, Kosovë 1999, Milošević (IT-02-54), O-Gon Kwon, Patrick Robinson, Policia e Serbisë, Policija Srbije, RECOM, REKOM, Richard May, Sllobodan Millosheviç, Slobodan Milošević, Victims’ Voice, Voice of Victims, Zëri i viktimave

Hasan Pruhti përshkroi se si në mars dhe prill 1999, policia serbe rrethoi vazhdimisht vendbanimin në Gjakovë / Đakovica, duke vrarë banorët dhe duke i djegur shtëpitë.

Ështja e Prokurorit kundër Slobodan Millosheviç u përfundua pas vdekjes së të akuzuarit në 11 mars 2006. vit, pa mundësinë e marrjes së një aktgjykimi i cili do të përcaktonte përgjegjësinë penale.

Lënda: Milošević (IT-02-54) Sllobodan Millosheviç

Gjykata: Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY)

Prokurori: Cristina Romano

Gjykatësi Richard May, kryesues

Data e dëshmisë: 04.03.2002.

 

Pjesë e video inçizimit të dëshmisë

Hasan Pruhti, një shqiptar i Kosovës nga Gjakovë / Đakovica, i lindur në 1947, baba i tre fëmijëve, avokat.

Dëshmitari përshkroi se si dukej zjarri në “Pazarin e Madh”, një lagje historike e rëndësishme në Gjakovë dhe vrasjet që ndodhën më 24 Mars 1999. kryer nga pjesëtarët e policisë serbe.

Hasan Pruhti citon dëshmitarë të tjerë të thonë se oficerët e policisë u vunë flakën ndërtesave në qytet duke përdorur një lëng të veçantë të ndezshëm dhe se ata vranë disa banorë në atë pjesë të qytetit.

Dëshmitari tha që mbrëmjen tjetër, 25 Mars 1999. vit, filloi “qitja automatike e pushkës”. Banorët u larguan nga shtëpitë e tyre, të cilave më vonë iu vunë flakën dhe u fshehën në një oborr deri në mëngjes, shpjegoi dëshmitari.

Hasan Pruhti thotë se të nesërmen në mëngjes ai pa trupin e kushëririt të saj Shefket Pruhti, i cili u vra nga policia në shtëpinë e tij përpara vajzës së tij. Sipas dëshmitarëve, gjithsej 17 njerëz u vranë atë natë.

Oficerët e policisë rrethuan vendbanimin përsëri në 1 Prill 1999. vjet dhe shtëpitë e djegura. Dëshmitari u fsheh me rreth njëqind njerëz në një shtëpi më të madhe, duke pritur që policia të largohej.

 

Transkript i dëshmisë (anglisht): Link

Produkcioni: Koalicioni për KOMRA, mars 2017.

 

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.