KOMRA rrjeti i pajtimit

Gjykatën Speciale

20.01.2021.

Hajde Folim: Ta vëmë ‘Gjykatën Speciale’ në kontekst

Gjykatën Speciale, nataša kandić, Selim Selimi

E themeluar nga një votim i Kuvendit të Kosovës më 2015, pas viteve të hetimeve ndërkombëtare përmes Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Evropian, Gjykata Speciale e Kosovës më në fund ka ngritur aktakuzat e para në vitin 2020. Mes personave të akuzuar për krime të luftës dhe krime kundër njerëzimit janë figurat udhëheqëse të UÇK-së si ish-Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi dhe politikanë si Kadri Veseli, Jakup Krasniqi, Rexhep Selimi dhe Salih Mustafa.

 

Dhomat e Specializuara janë institucioni i katërt përgjegjës për hetimin e krimeve të pretenduara në lidhje me luftën e Kosovës në 1999, duke pasuar UNMIK-un, ICTY-në dhe EULEX-in. Por që kur ky mekanizëm i drejtësisë u themelua nën trysni të madhe nga ShBA-ja dhe BE-ja, ka shërbyer për t’i përçarë shqiptarët e Kosovës.

Shumë prej tyre e shohin si tentativë për të njollosur luftën e drejtë të UÇK-së kundër regjimit shtypës serb në të 90-tat. Nga ky këndvështrim, Dhomat e Specializuara janë të padrejta për shkak të karakterit të perceptuar “etnik”, me kritikët që drejtojnë gishtin nga mandati i Dhomave për të ndjekur krime të rënda të kryera mes viteve 1998 dhe 2000, mandat i bazuar në mënyrë eksplicite në një hetim të pretendimeve specifike për krime që janë raportuar të jenë kryer nga anëtarë të UÇK-së.

Të tjerë i shohin Dhomat e Specializuara si mundësi për të zbatuar masat gjyqësore të drejtësisë tranzicionale dhe dhe për të sjellë para drejtësisë kryerësit e krimeve të luftës që kanë viktimizuar shumë njerëz nga prapavija të ndryshme etnike.

Figura kyçe të skenës politike të Kosovës tashmë kanë filluar të shfaqen në bankën e të akuzuarve në Hagë, por ndërkohë që gjykimet e tyre me gjasë do t’i dominojnë titujt e mediave për vite me radhë, është e rëndësishme që edhe njëherë ta analizojmë situatën. Pse kanë nxitur Dhomat e Specializuara kaq shumë polemika? Çfarë pasoja të mëtutjeshme do t’i sjellin sferës politike vendore? Çfarë implikime do të ketë kjo për reputacionin ndërkombëtar të Kosovës? Si do t’i ndikojë negociatat e vazhdueshme Kosovë-Serbi? Dhe çfarë do të thotë kjo për jetën e e një qytetari mesatar të Kosovës?

Për ta nisur diskutimin kemi ftuar figura të spikatura që do t’i ndajnë mendimet dhe përvojat e tyre:

– Selim Selimi, Ministër i Drejtësisë

– Nataša Kandić, themeluese e Fondit për të Drejtën Humanitare

Diskutimi do të moderohet nga kryeredaktorja e K2.0, Besa Luci.

 

Për shkak të pandemisë, diskutimi do të organizohet online. Përkthimi në gjuhët angleze dhe serbe do të ofrohet — na dërgoni mesazh direkt për të na treguar në cilën gjuhë ju nevojitet dhe ne do ta kryejmë pjesën tjetër. 

Facebook K2.0

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.