KOMRA rrjeti i pajtimit

Familjet e boshnjakëve të zhdukur
Zhvarrosja e një varri masiv në Kevljani, pranë qytetit të Prijedorit në gusht

15.02.2021.

Familjet e boshnjakëve të zhdukur nga lufta bëjnë thirrje për veprim

BiH, familjet e të zhdukurve

Familjet e 80 personave që u zhdukën në zonën e Brodit gjatë luftës në Bosnjë duan të bëhet më shumë për të gjetur të afërmit e tyre, por zyrtarët thonë se ata kanë nevojë për më shumë informacione në lidhje me vendet ku ndodhen varret e fshehta.

 

Marko Grabovaç, president i Shoqatës për Kërkimin e Personave të Zhdukur në Komunën Bosanski Brod, tha për BIRN se asnjë nga 80 personat që u zhdukën në zonën e Brodit në Bosnjën veriore gjatë luftës nuk është gjetur ende në dy vitet e fundit.

Grabovaç, i cili është gjithashtu një anëtar i bordit këshillimor në Institutin boshnjak për Personat e Zhdukur, tha se duhet bërë më shumë për të gjetur trupat e atyre që u zhdukën, shumë prej të cilëve ishin të moshuar kur u morën nga shtëpitë e tyre gjatë luftës së viteve 1992-1995.

“Disa janë gjetur në varre masive. Shumë pak persona të moshuar u shkëmbyen (u liruan në shkëmbime të burgosurish) ose mbetën gjallë”, tha ai.

Ai vuri në dukje se shumica e 88 viktimave të luftës që u gjetën në varrin më të madh masiv në zonën e Brodit, e cila para luftës njihej si Bosanski Brod, ishin njerëz të moshuar.

Grabovac është ende në kërkim të trupit të nënës së tij, e cila ishte 82 vjeçe kur u zhduk.

“Nëna ime u zhduk afër shtëpisë së saj në fshatin Lijesce në maj 1992. Disa gra të moshuara u kapën dhe u çuan në një drejtim të panjohur”, tha ai.

Një tjetër banore e Brodit, Jelica Kusljiç, i tha BIRN se këto 29 vitet e fundit ajo ka qenë në kërkim të eshtrave të nënës së saj, Draginja Sukurma.

“Nëna ime u vra nga një granatë në oborrin e saj në fshatin Lijesce më 10 maj 1992. Ajo është zhdukur pa asnjë gjurmë që nga ajo kohë. Askush nuk di asgjë”, tha Kusljiç.

“Unë isha në Serbi me fëmijët e mi në atë kohë. Nuk zbuluam dot kurrë se ku përfundoi ajo. Nuk ka absolutisht asnjë gjurmë të saj”, shtoi ajo.

Ajo tha se ishte e pakënaqur me përpjekjet zyrtare për të gjetur personat e zhdukur nga koha e luftës.

“Askush nuk përpiqet shumë për t’i gjetur ata njerëz. Besoja se do t’i kishin gjetur eshtrat e saj deri tani, por nuk ka ndodhur”, tha ajo.

Zëdhënësja e Institutit boshnjak për Personat e Zhdukur, Emza Fazliç, tha se 247 njerëz u zhdukën nga zona e Brodit gjatë luftës.

“Deri më tani, 167 njerëz janë identifikuar, ndërsa kërkimi për 80 të tjerë vazhdon”, tha Fazliç.

Një problem i madh për Institutin për Personat e Zhdukur është që njerëzit nuk po bëjnë para për të zbuluar se ku u varrosën trupat fshehurazi gjatë luftës.

“Problemi më i madh në kërkimin e personave të zhdukur është mungesa e informacionit të besueshëm mbi varret individuale dhe masive dhe mungesa e dëshmitarëve të besueshëm, të vërtetë që mund të ndihmojnë duke zbuluar vendet ku u varrosën njerëzit që u vranë”, tha Amir Kulagliç, një anëtar tjetër i bordit këshillimor të Institutit për Personat e Zhdukur.

Instituti për Personat e Zhdukur dëshiron të sigurojë pajisje të reja teknike të tilla si dronë dhe radarë që depërtojnë në tokë për ta ndihmuar në këtë çështje, por procesi është vonuar nga pandemia e koronavirusit, tha Kulagliç.

Një total prej 7,573 personash të zhdukur gjatë luftës nuk janë gjetur ende në vend.

 

Albina Sorguc

 


Teksti Familjet e boshnjakëve të zhdukur nga lufta bëjnë thirrje për veprim u botua fillimisht më Balkan Insight/Balkan Transitional Justice

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.