KOMRA rrjeti i pajtimit

viktimave civile kroate të luftës
Deputetët kroatë në parlamentin kroat. Foto: EPA/ANTONIO BAT.

15.07.2021.

Deputetët kroatë miratojnë ligjin që u jep përfitime viktimave civile kroate të luftës

Croatia, viktimave civile të luftës

Me një shumicë dërrmuese, parlamenti i Kroacisë miratoi legjislacionin e ri që do të japë ndihmë sociale për viktimat civile të luftës 1991-1995.

 

Një ligj që do të japë ndihmë sociale për viktimat civile të luftës 1991-1995 u miratua nga deputetët kroatë të enjten me 107 vota pro, 16 kundër dhe pesë abstenime.

Ai u miratua pas diskutimeve të nxehta në parlament nëse ligji do t’u jepte ndihmë sociale edhe njerëzve që ishin pjesë e forcave “armike” serbe gjatë luftës.

Legjislacioni, i propozuar nga qeveria e qendrës së djathtë e udhëhequr nga Bashkimi Demokratik Kroat, siguron kompensim financiar për njerëzit që u bënë me aftësi të kufizuara si rezultat i luftës ose njerëzit që humbën anëtarët e familjes, si dhe financimin e artikujve të veçantë si protezat.

Sipas ligjit, të afërmit e civilëve që u zhdukën në kohën e luftës, por që ende nuk janë deklaruar zyrtarisht të vdekur, do të jenë në gjendje të kërkojnë përfitime edhe para se të lëshohet një certifikatë vdekje për personin e zhdukur.

Qeveria pret që të ketë rreth 2,500 përfitues sipas ligjit të ri.

Deputetët e krahut të djathtë kroat e kanë kritikuar atë, duke thënë se “agresorët” dhe ish-trupat serbe mund të marrin përfitime financiare.

Disa prej tyre madje sugjeruan të mohohen të drejtat e përfitimit për civilët serbë që jetonin në të ashtuquajturën Republika e Krajinës Serbe, një territor brenda Kroacisë që kontrollohej nga serbët rebelë të Kroacisë, të cilët u ndihmuan nga Ushtria Popullore Jugosllave dhe paraushtarakët serbë, nga fundi i vitit 1991 deri më 1995.

Në ndryshimet e propozuara, të cilat u refuzuan nga qeveria, deputetët e Lëvizjes së djathtë për Atdheun kërkuan që të drejtat e vendosura nga ligji i ri të mos ushtroheshin nga “personat që jetuan vullnetarisht në territoret e okupuara gjatë Luftës për Atdhe mbi të cilat Republika e Kroacisë nuk ishte në gjendje të ushtronte pushtetin e saj, dmth. persona që nuk i bënë rezistencë agresorit”.

Ligji megjithatë përcakton rreptësisht se anëtarët, ndihmësit ose bashkëpunëtorët e njësive ushtarake dhe paraushtarake armike që morën pjesë në agresionin e armatosur kundër Kroacisë, si dhe anëtarët e familjeve të tyre, nuk mund të marrin përfitime.

Disa OJQ të të drejtave të njeriut dhe disa deputetë të opozitës kanë theksuar se civilët serbë mund të kenë vështirësi të provojnë se nuk kanë ndihmuar ose bashkëpunuar me “armikun”.

OJQ-ja me bazë në Zagreb Documenta – Qendra për Ballafaqim me të Kaluarën dhe Këshilli Kombëtar Serb, i cili përfaqëson pakicën serbe në Kroaci, e mbështetën legjislacionin.

Javën e kaluar, kreu i Documenta, Vesna Terseliç, tha se miratimi i ligjit përfaqëson një hap përpara në shoqërinë kroate dhe megjithëse “nuk është i përsosur”, ai adreson problemet e familjeve të personave të zhdukur dhe njerëzve që i mbijetuan torturave në kampet e paraburgimit të kohës së luftës.

 

Anja Vladisavljević

 


Teksti Deputetja e Deputetët kroatë miratojnë ligjin që u jep përfitime viktimave civile kroate të luftës u botua fillimisht më Balkan Insight/Balkan Transitional Justice

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.