KOMRA rrjeti i pajtimit

Serbisë dhe Kosovës
Gërmime në një varr masiv në Kizevak në Serbi në nëntor 2020. Foto: BIRN/Marko Risovic

26.03.2021.

Deputetët evropianë thirrje Serbisë, Kosovës të intensifikojnë kërkimin për varre masive

Kosovo, Kosovo, RECOM, REOCM, varre masive

Parlamentarët evropianë miratuan raporte që i bëjnë thirrje Serbisë dhe Kosovës të bëjnë më shumë për të hetuar vendet e dyshuara të varreve të luftës dhe për të zgjidhur qindra raste të personave që vazhdojnë rë rezultojnë të zhdukur nga lufta e Kosovës 1998-1999.

 

Deputetët në Parlamentin Evropian miratuan dy raporte të veçanta të enjten në mbrëmje duke kërkuar që Serbia dhe Kosova të jenë më efikase në hetimin e rasteve të personave që vazhdojnë të rezultojnë ende si të zhdukur nga lufta e Kosovës 1998-1999.

Raporti për Kosovën u bën thirrje autoriteteve të Prishtinës të bëjnë “përpjekje më të mëdha në trajtimin e kërkesave të anëtarëve të familjeve së personave të zhdukur” dhe kërkon “hapjen e të gjitha arkivave të kohës së luftës”.

Rezoluta gjithashtu i bën thirrje Serbisë të “hetojë mbetjet mortore të tre trupave të zhvarrosur deri më tani gjatë kërkimeve në një varr masiv në fshatin Kizevak”. Vendvarrimi në Kizevak në Serbinë jugore u gjet në nëntor 2020 dhe besohet se përmban eshtrat e viktimave të luftës të shqiptarëve të Kosovës.

Mbi 1,600 njerëz, kryesisht shqiptarë etnikë, por edhe serbë, mbeten të zhdukur nga lufta e Kosovës.

Raporti për Serbinë, që u miratua nga eurodeputetët, thekson “rëndësinë e bashkëpunimit rajonal për krimet e luftës dhe hetimin e rasteve të personave të zhdukur”.

Ai gjithashtu i bën thirrje Serbisë që të bëjë më shumë përpjekje në “refuzimin e gjuhës së urrejtjes dhe glorifikimin e kriminelëve të luftës dhe mbështetjen e prokurorëve vendas në sjelljen e autorëve të krimit para drejtësisë”.

Raporti bën disa përmendje të gjuhës së urrejtjes dhe mohimit të gjenocidit të Srebrenicës në Serbi dhe e nxit vendin të trajtojë “falsifikimin e fakteve të përcaktuara nga GJPNJ-ja”.

Raporti i Parlamentit Evropian mbi Bosnjën dhe Hercegovinën nuk është miratuar ende, por drafti i tij i bën thirrje vendit të “përshpejtojë ndjekjen penale efektive të krimeve të luftës sipas Strategjisë Kombëtare të Përpunimit të Krimeve të Luftës”.

Drafti i raportit mbi Bosnjën dhe Hercegovinën gjithashtu dënon “çdo lloj revizionizmi historik, retorikë shkëputëse dhe akte të lidhura me të, mohim ose glorifikim i krimeve të luftës të kryera gjatë luftës së viteve 1990”.

Përveç raporteve mbi Serbinë dhe Kosovën, Parlamenti Evropian miratoi gjithashtu një raport mbi Maqedoninë e Veriut të enjten. Të gjitha raportet mbi vendet e ish-Jugosllavisë u bëjnë thirrje liderëve politikë të mbështesin krijimin e KOMRA-së, një komision për të vërtetuar faktet në lidhje me të gjitha krimet e luftës dhe shkeljet e tjera të të drejtave të njeriut të kryera në rajon.

 

Milica Stojanović

 


Teksti Deputetët evropianë thirrje Serbisë, Kosovës të intensifikojnë kërkimin për varre masive u botua fillimisht më Balkan Insight/Balkan Transitional Justice

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.