KOMRA rrjeti i pajtimit

Markale
Përkujtimorja të premten. Foto: BIRN.

06.02.2021.

Boshnjakët vajtojnë viktimat e tregut Markale në Sarajevë në vitin 1994

Markale, Sarajevo

Lule u vendosën për të përkujtuar viktimat e bombardimeve të tregut Markale në kryeqytetin e Bosnjës në shkurt 1994, kur 68 njerëz u vranë dhe 142 u plagosën.

 

Familjet e të vdekurve, të mbijetuarit e bombardimeve, politikanë boshnjakë dhe përfaqësues të shoqatave të viktimave të luftës vendosën kurora me lule të premten në vendin e masakrës në tregun Markale për të shënuar 27-vjetorin e saj.

“Unë duhet ta bëj këtë, jam i detyruar ta bëj, sepse kjo nuk mund të harrohet”, tha një nga pjesëmarrëset, Vahida Tvico, e cila ishte dëshmitare e masakrës më 5 shkurt 1994.

Tvico u fsheh nën disa tezga në treg dhe arriti t’i mbijetojë shpërthimit, në të cilin 68 njerëz u vranë dhe 142 të tjerë u plagosën.

Vendimet e gjykatës kanë vërtetuar se predha është gjuajtur nga pozicionet e Ushtrisë Serbe të Bosnjës.

Dyzet e tre njerëz të tjerë u vranë dhe 84 u plagosën në një sulm të dytë në tregun Markale nga forcat serbe të Bosnjës në gusht 1995.

Komandanti i kohës së luftës i Korpusit Sarajevo-Romanija të Ushtrisë Serbe të Bosnjës, Stanislav Galiç, u dënua me burgim të përjetshëm nga Gjykata e Hagës për terrorizimin e popullsisë së Sarajevës gjatë rrethimit të qytetit. Pasardhësi i tij si komandant i Korpusit Sarajevë-Romanija, Dragomir Milosheviç, u dënua me 29 vjet burg.

Ish-lideri politik serb i Bosnjës Radovan Karaxhiç u dënua gjithashtu për terrorizimin e popullsisë së Sarajevës përmes një fushate të gjatë bombardimi dhe sulmesh me snajper gjatë rrethimit. Karaxhiç u dënua me burgim të përjetshëm për këto dhe krime të tjera.

Ish-shefi ushtarak serb i Bosnjës Ratko Mlladiç u dënua për të njëjtën akuzë. Ai aktualisht është në apel dhe vendimi përfundimtar do të merret në maj të këtij viti.

 

Nejra Džaferagić


Teksti Boshnjakët vajtojnë viktimat e tregut Markale në Sarajevë në vitin 1994 u botua fillimisht më Balkan Insight/Balkan Transitional Justice

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.