KOMRA rrjeti i pajtimit

dubrovnik-shelling-wikimedia-commons-bracodbk-640

07.12.2016.

Aktivistët i bëjnë thirrje Malit të Zi të ndëshkojë sulmuesit e Dubrovnikut

Dubrovnik, Mali i Zi

Duke shënuar 25-vjetorin e sulmit të Ushtrisë Popullore Jugosllave në qytetin portual kroat të Dubrovnikut, grupet e të drejtave të njeriut i bënë thirrje autoriteteve të ndjekin penalisht malazezët që morën pjesë me të.

Tre OJQ i thanë prokurorisë shtetërore në Podgoricë të hënën se ndjekja penale e personave përgjegjës për krimet e kryera gjatë sulmit në qytetin kroat të lashtë portual të Dubrovnikut më 6 dhjetor 1991 ishin vonuar shumë.

Tre organizatat Veprimi për të Drejtat e Njeriut, Qendra për Edukim Qytetar dhe Documenta – Qendra për Ballafaqimin me të Kaluarën me bazë në Zagreb vunë në dukje se në Mal të Zi s’ka pasur kurrë asnjë dënim në lidhje me bombardimin e Dubrovnikut nga Ushtria Popullore Jugosllave, JNA, gjatë të cilit 19 persona u vranë dhe 60 të tjerë u plagosën.

Ata i bënë thirrje prokurorisë të përpiqet më shumë për të hetuar krimet e luftës të kryera nga shtetasit malazezë që luftonin si ushtarë të JNA-së në territorin kroat në vitin 1991.

OJQ-të i bënë gjithashtu thirrje prokurorisë të rishqyrtojë provat ekzistuese të arkivuara.

Në vitin 2012, u ngritën padi kundër disa rezervistëve pa emër të Ushtrisë Popullore Jugosllave nga Mali i Zi, të cilët dyshoheshin për vrasjen e civilëve në fshatin Zekovica, pranë aeroportit të Dubrovnikut, por deri më tani nuk është hapur asnjë çështje e lidhur me bombardimin.

“Dënimi për krimet siguron që të përballemi me ndershmëri me të kaluarën dhe kësisoj kjo gjë mund të parandalojë kryerjen e krimeve të reja. Gjithashtu, i bëjmë thirrje të transmetuesit publik RTCG të hapë një dialog brenda programacionit të tij në lidhje me këtë pjesë shumë të rëndësishme të historisë së Malit të Zi dhe pasojat e ndjekjes joadekuat të krimeve,” thanë OJQ-të në një deklaratë të përbashkët.

Sulmi në Dubrovnik, i cili është pranë kufirit të Malit të Zi, dhe në rajonin Konavles që e rrethon atë, filloi më 1 tetor 1991.

Ushtria Popullore Jugosllave, përfshirë një numër të madh ushtarësh dhe rezervistësh malazezë, e rrethuan qytetin për nëntë muaj.

Qyteti i vjetër i Dubrovnikut, i cili është një vend i shpallur trashëgimi botërore nga UNESCO, pësoi dëme të mëdha gjatë bombardimit.

Në vitin 2008, Pavle Strugar, i cili komandonte forcat e Ushtrisë Popullore Jugosllave gjatë sulmit në Dubrovnik, u dënua me shtatë vjet e gjysmë burg nga Gjykata e Hagës.

Ai u lirua para kohe në vitin 2009, pasi kishte kryer dy të tretat e dënimit të tij.

Në vitin 2000, Milo Djukanoviç, në atë kohë kryeministër i Malit të zi, i kërkoi ndjesë zyrtarisht Kroacisë për vuajtjet dhe humbjet që kishin shkaktuar ushtarët malazezë, sidomos në zonën e Dubrovnikut.

 

(Publikuar në BalkanInsight 6. 12. 2016.)

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.