KOMRA rrjeti i pajtimit

auto_komra-natasha_kandiq-konferenca-llokimi-ballafaqimit-kaluaren-dhe-procesit-_komra-prishtine-10-03-2017-dp_31489169593

22.03.2017.

Kandiq: Serbia s’pranon krimet dhe refuzon t’i kontribuojë paqes në Ballkan

Bekim Blakaj, Drejtësinë Tranzicionale, Natasha Kandiq

auto_komra-natasha_kandiq-konferenca-llokimi-ballafaqimit-kaluaren-dhe-procesit-_komra-prishtine-10-03-2017-dp_31489169593

“Mbi 10 mijë civilë u vranë gjatë luftës në Kosovë, por vetëm 64 persona u gjykuan në tri gjykata në Hagë, Kosovë e Serbi dhe kjo është dëshmi se sa pak drejtësi kanë parë familjet e viktimave”

Kështu është thënë në një konferencë për media të Fondit për të Drejtën Humanitare.

Themeluesja e Fondit, Natasha Kandiq, ka folur për një qasje luftënxitëse nga ana e Serbisë, e cila përveç faktit që nuk po i pranon krimet, vazhdimisht refuzon t’i kontribuojë paqes në Ballkan.

Sipas saj, këtë e dëshmon edhe shpallja në kërkim e Ramush Haradinajt dhe gjeneralit boshnjak Jovan Divjak dhe argumentet politike që ka dorëzuar Serbia.

Ajo ka kërkuar që të ndalohet qasja hegjemoniste e Serbisë dhe vetëm gjykimi i ushtarëve të UÇK-së.

“Nuk bën të lejojmë të gjykohen vetëm pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës e në Serbi të mos ketë gjykime ose që ato gjykime të shtyhen, sepse kështu nuk arrihet drejtësia për më shumë se 7 mijë civilë të vrarë brenda vetëm 74 ditësh sa zgjatën bombardimet e NATO-së. Serbia po vazhdon të mbajë qëndrime hegjemoniste dhe të lëshojë urdhër arreste për ish-pjesëtarët e UÇK-së, pra Serbia pretendon të jetë ajo e cila vendos standardin e drejtësisë”, ka thënë Kandiq.

Edhe përkuljen e Hashim Thaçit para memorialëve serbe, Kandiq nuk e sheh si të sinqertë por vetëm për efekt medial.

Udhëheqësi i fondit për Kosovë, Bekim Blakaj, ka theksuar se pavarësisht iniciativës së presidentit për të krijuar Komisionin për të Vërtetën dhe Pajtimin, rezultatet do të mungojnë.

Një Konferencë të tillë, KOMRA e ka mbajtur edhe në Beograd ku Kandiq ka thënë se Serbia është shndërruar në një vend të errët, e cila madje kurrë nuk ka qenë kaq e errët, as në vitet e nëntëdhjeta, kur megjithatë ka pasur hapësirë për mendime të ndryshme.

Tutje, Kandiq tha se në Serbi edhe institucionet evropiane konsiderohen të spiunazhit.

(Publikuar në Koha.net, 10. 03. 2017. )

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.