РЕКОМ мрежа за помирување

Сувад и Мидхат Хргиќ, браќа на Хатиџа Мехмедиќ, исчезнати во 1992 година. Фото: БИРН.

БИРН – „Го нема“: Видео сеќавања на исчезнатите луѓе во балканските војни

Семејства на исчезнати лица од Босна и Херцеговина, Косово и од Србија, го одбележаа Меѓународниот ден на исчезнатите лица, со видео сведочења за најблиските, кои не се пронајдени, откако исчезнаа во војните во 90-тите.

Прочитај повеќе
Училиштето во Двор, во кое е во 1995. извршен масакрот. Извор: Данско државно обвинителство.

БИРН – Ниту по 25 години, масакрот во Двор не е расветлен

Никој не е обвинет за убиства на девет постари и хендикепирани цивили кои се засолниле во училиште во хрватскиот град Двор во 1995 година. Во меѓувреме, српските и хрватските власти продолжуваат меѓусебно да се обвинуваат за убиствата.

Прочитај повеќе

Предизвиците од справувањето со конфликтното минато во Република Mакедонија

На 8 ноември 2013 година во Прилеп, во хотелот „Кристал Палас“ беше организирана тркалезна маса под назив „Предизвиците од справувањето со конфликтното минато во Република Македонија“, во организација на Фондацијата Конрад Аденауер, Центарот за истражување и креирање политики и Коалицијата за РЕКОМ. Ова беше трет од серијата настани од ваков вид, со цел подигање на јавната свест за значењето на концептот на соочување со минатото и конкретно на Иницијативата за РЕКОМ. 

Прочитај повеќе

Американскиот амбасадор во БиХ се состана со претставниците на Коалицијата за РЕКОМ

Амбасадорот на Соединетите Американски држави во Босна и Херцеговина, неговата екселенција г-дин Патрик С. Мун (Patrik S. Moon), на 11. мај разговараше со претставниците на Коалицијата за РЕКОМ во БиХ, која ја сочунуваа јавните заговарачи на РЕКО.

Соопштение за јавност :

Прочитај повеќе

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.