РЕКОМ мрежа за помирување

DSCF2596

30.05.2009.

Шермет Красниќи

 Шермет Красниќи е од селото Војник. Сведочеше за случувањата во селото Избица/Izbice, во кое се нашол бегајќи со мештаните од своето село од гранатирањето на 28 март 1999 година. Масовното злосторство во Избица/Izbice, во кое настрадаа повеќе стотици луѓе, е едно од најтешките злосторства над цивилно население за време на војната на Косово.

Шермет Красниќи сведочеше за масовното злосторство во Избица/Izbice на Петтиот регионален форум за транзициска правда одржан во Будва, на 29-30 мај 2009 година.

 Сведочење на Шермет Красниќи 

Видео-снимката е достапна на албански и на српкси јазик.

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.