РЕКОМ мрежа за помирување

15.11.2014.

Када Хотиќ

Када Хотиќ од Сребреница, членка на здружението „Движење на мајките на енклавите Сребреница и Жепа“. Живеела во Сребреница со сопругот Сенад и синот Самир. Двајцата се убиени во периодот од 11 до 17 јули 1995 година.
„Никогаш не дојде, ни ден денес… Се охрабрив, се оснажив да се борам да се најдат исчезнатите, да го барам виновникот. И станав пожилава, и ќе заплачам, и повторно вела – па макар не се срамам од никого. Никој од моите не бил злосторник. Му благодарам на драгиот Аклах, не биле. Имам свои страдања, свои солзи, своја болја. Но, како ќе заспие злосторникот кога ќе почнат да му се враќаат сликите? Реков, нему му е потешко. Добивме едно писмо од Власеница во кое еден така слично го опиша животот, кој не би му го посакала никому, па ни на тој душман што ми го уби дететo“.

Када Хотиќ сведочеше на Десеттиот форум за транзициска правда.
Сведочењето е достапно на босански јазик.

 

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.