РЕКОМ мрежа за помирување

Соопстение Арифи за средба со јавниот заговарач на РЕКОМ

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања д-р Теута Арифи денеска оствари средба со јавниот заговарач на Регионалната комисија за утврдување на фактите за воените злосторства (РЕКОМ), проф. Билјана Ванковска.

Прочитај повеќе

Уметниците и интелектуалците од пост-југословенските земји бараат основање на РЕКОМ

Извештај од конференцијата за печат одржана во Сараево на 7. октомври

Писмото на поддршка од интелектуаци и уметници за основање на РЕКОМ можете да го преземете од овдe: http://www.zarekom.org/uploads/documents/2011/10/i_2057/f_1/f_2814_mk.doc

Прочитај повеќе

РЕКОМ е патоказ за идните миротворци

САРАЕВО, 27 Јуни 2011– РЕКОМ е патоказ за идните миротворци и тој е потребен за односите во регионот да се изградат на здрави темели со почит и отвореност, рече градоначалникот на Сараево Алија Бехмен отворајќи го Меѓународниот форум за транзициона правда во пост-југословенските земји во Сараево.

Прочитај повеќе

Почнува досега најголемата регионална кампања „Милион потписи за РЕКОМ“

Со акцијата за „регионално одмрзнуање“ во вторник на 26 април во 11:55 часот на улуца Македонија во Скопје, како и во Сараево, Белград, Љубљана, Загреб, Бања Лука, Приштина и Подгорица ќе започне досега најголемата регионална кампања, за време на којашто се очекува да се соберат милион потписи за поддршка за формирање на РЕКОМ, Регионална комисија за утврдување на фактите за воени злосторства и други тешки кршења на човекови права извршени во периодот од 1991-2001 година на просторот на поранешна СФРЈ.

Прочитај повеќе

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.