РЕКОМ мрежа за помирување

YIHR, missing persons

30.08.2016.

Хашим Тачи: Исчезнатите лица се „рана која треба што поскоро да се залечи“

Премиерот Хашим Тачи во понеделник изјави дека исчезнатите лица и натаму се една од најтешките рани здобиени во војната во Косово.

Решавањето на судбината на исчезнатите е една од најитните задачи со кои се соочува земјата, изјави Тачи, во пресрет на Меѓународниот ден на исчезнатите лица, кој се обележува на 30 август секоја година.

„Војната остави многу рани, но една од најтешките се исчезнатите лица“, се вели во соопштението.

Ова прашање „ги притиска семејствата на жртвите, но и општеството во целина, односите меѓу заедниците, но и шансите за подобра иднина“.

Тачи потенцира дека косовските власти и јавноста секојдневно се потсетуваат на исчезнатите лица.

„Тие не гледаат од фотографиите закачени за оградата на Собранието на Косово. Не бараат семејствата. Не потсетуваат спомениците кои ги гледаме на улиците на Косово. И на денот каков што е 30 август, ветуваме дека секогаш, постојано и упорно ќе бараме што поскоро да се расветли судбината на секој граѓанин на Косово, за да можат и семејствата на исчезнатите лица да го најдат својот мир“, нагласи Тачи.

Активистите за човекови права од Косово, соопштија дека владата и државните институции мора да вложат повеќе напори за решавање на судбината на оние кои се водат за исчезнати, беѕ разлика дали се тие Албанци или Срби.

Чевлите и писмото испратени до премиерот на Косово. Фото: МИЧП

Младинската иницијатива за човекови права, со седиште во Приштина, на косовскиот премиер, Иса Мустафа, во понеделник му испрати кутија со чевли, кои ги симболизираат изчезнатите, со пропратно писмо во кое се вели дека „се загрижени поради негрижата (на официјалните лица) за исчезнати лица“.

„И покрај тоа што поминаа 17 години од војната во Косово и 8 години од прогласувањето на независност, нашата држава сѐ уште не го поставила ова прашање како приоритет, оставајќи ги семејствата на исчезнатите лица да лутаат по разни локации на гробишта, со надеж дека ќе слушнат некоја вест за своите сакани“, се вели во писмото на Иницијатива.

Иницијативата нагласува дека прашањето за исчезнатите лица треба да биде вклучено во тековниот дијалог меѓу Косово и Србија, кој се води со посредство на ЕУ, како и дека во учебниците треба да има повеќе значајни и точни информации за тоа што се случило за време на војната.

„Учебниците одобрени од страна на Владата на Република Косово, содржат многу малку информации за овие настани, при што наративите кои се користат во училиштата и јавниот дискурс се исклучиви и не обезбедуваат целосна слика за настаните од минатото“, нагласува Иницијатива.

„Не учиме за нашите врсници – Албанци, Срби, Бошњаци, Роми, Египќани, Ашкали, Турци, Горани и други, кои сѐ уште се водат за исчезнати“, се додава во соопштението.

 

(BIRN, 29.08.2016.)

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.