РЕКОМ мрежа за помирување

dodik3-----foto-TANJUG.gif

26.03.2015.

Додик за „Политика“: Сребреница бара еден нов пристап

politika

 

Во интервју за „Политика“, на 25.03.2015 година, Додик рече дека институциите на Република Српска не криеле ниту еден злосторник и дека му е жал за оние кои страдале.

„Тоа е огромно злосторство, кое направи и огромна политичка непријатност. Тоа го покажува и оваа пропаганда кој се обидува да создаде слика според која сите Срби се потенцијални убијци во Сребреница. Србите никогаш во минатото не чинеле недела; напротив, се однесувале витешки, а не кукавички, како што се однесуваа и во Сребреница. Тоа не беше борба за српството, туку најголем удар за српството! Сребреница бара еден нов пристап и ново преиспитување на стварноста, кое би го прифатиле сите. Ние ја сакаме вистината за тоа, а тоа би можело да се постигне преку нова меѓународна комисија, која какви податоци и да даде – ние сме подготвени да ги прифатиме“.

 

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.