РЕКОМ мрежа за помирување

холокаустот
Комеморација за жртвите од логорот Јасеновац, во април 2016. Фото: EПA/Антонио Бат

30.01.2021.

Како e oдземено сеќавањето на холокаустот во посткомунистичките земји

Xолокаустот, Јелена Суботиќ

Многу земји од Источна Европа се претпазливи кога станува збор за започнувањето на искрен разговор за злосторствата извршени на нивна територија, за време на Втората светска војна, и наместо тоа, тие го користат зачувувањето на сеќавањата на холокаустот, за да го критикуваат комунизмот.

Јелена Суботиќ

 


Текст Како e oдземено сеќавањето на холокаустот во посткомунистичките земји привично беше објавен на Balkan Insight/Balkan Transitional Justice.

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.