РЕКОМ мрежа за помирување

Mасакрот во Рачак
Гробовите на жртвите на масакрот во Рачак. Фото: Сербезе Хаџијај/БИРН.

14.01.2021.

На годишнината од масакрот во Рачак, навираат сеќавања на убиената мајка Serbeze Haxhiaj

Косово 1999, Рачак

Во пресрет на годишнината од убиството на 45 Албанци, во косовското село Рачак, извршено во 1999 година, масакр кој доведе до бомбардирање на Југославија од страна на НАТО, син на жена убиена тој ден, зборува за неговата потрага по нејзините посмртни останки, кои до денес не се пронајдени.

 

 

Serbeze Haxhiaj

 


Текст На годишнината од масакрот во Рачак, навираат сеќавања на убиената мајка Serbeze Haxhiaj привично беше објавен на Balkan Insight/Balkan Transitional Justice.

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.