РЕКОМ мрежа за помирување

t2_Glas-17_mk

23.12.2013.

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 17/2013

t2_Glas-17_mk

СОДРЖИНА

УВОДНИК

!Чекор напред, два чекора назад………………2

АКТУЕЛНО – НОВОСТИ ЗА РЕКОМ

Tрчам за РЕКОМ

!Љубљана…………….4

!Подгорица………………5

20 ГОДИНИ РАБОТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ КРИВИЧЕН СУД ЗА ПОРАНЕШНА

ЈУГОСЛАВИЈА (МКСЈ) – ХАШКИОТ ТРИБУНАЛ

!Помеѓу пофалбите и критиките……………..6

АКТУЕЛНО – ПОМИРУВАЊЕТО ВО ПОВЕЌЕНАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДИНИ

!Драго Хедл: Вуковарскиот ѕид е поделбата во главите, оние вжештените………………10

!Штефица Галиќ, Љубушки, Мостар: Кој ќе ја дочека правдата?………………13

!Нора Ахметај: Mеѓусебното признавање на болката и жртвите е предуслов за

помирувањето………………16

!Рада Трајковиќ, Грачаница: Прагматичноста ја победи правдата………………19

ПОМИРУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИ НАЧИН

!Билјана Ванковска: Безгласни жртви…………….22

!Словенија и „избришаните“: нов закон, нови неправди ……………..24

ИНТЕРВЈУ: АМОР МАШОВИЌ

!Надеж дека ќе дојде крај на долгогодишната агонија на семејствата на

исчезнатите……………..26

!Флоренс Хартман: Од признавање на злосторствата на државата до изградба на

колективното паметење……………..29

ГЛАСОТ НА ЖРТВИТЕ

!Заштитен сведок d-f-18: Ме силуваа и дење и ноќе…………….34

Glas 17_mk by KoalicijazaREKOM

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.