РЕКОМ мрежа за помирување

t2_Glas-13_MK

19.03.2013.

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 13/2013

t2_Glas-13_MK

СОДРЖИНА

УВОДНИК

!РЕКОМ излезе од кома?……………..2

АКТУЕЛНО – НОВОСТИ ЗА РЕКОМ

!Претседателот на Словенија Борут Пахор: РЕКОМ е потребен за помирувањето и

јакнењето на довербата меѓу народите………………4

АКТУЕЛНО

!Наследството на Хаг: За во фиоки или за судници……………..5

!Семејство Зец: сеќавањето и натаму на чекање………………8

ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА ВО РЕГИОНОТ

!УНДП: Помирувањето важно за мнозинството граѓани на Косово………………10

!Судот во Книн: Државата е одговорна за злосторствата во Олуја……………..13

!Пресуди во полза на жртвите, оштетите неадекватни………………16

ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА ВО СВЕТОТ

! Злосторството од Катинската шума пред Суд по седум децении……………..19

ИНТЕРВЈУ

!Мирела Реброња, координаторка на Коалицијата за РЕКОМ

во Црна Гора……………..21

ГЛАСОТ НА ЖРТВИТЕ

Јусуф Трбиќ……………..25

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 13-2012 by Koalicija za REKOM

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.