РЕКОМ мрежа за помирување

t2_korice-MK_11

12.11.2012.

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 11/2012

t2_korice-MK_11

СОДРЖИНА

УВОДНИК

!Дилемите на јавниот заговарач……………..2

АКТУЕЛНО – НОВОСТИ ЗА РЕКОМ

!РЕКОМ за иднината на младите: продолжување на потпишувањето на петицијата за основање

на РЕКОМ………………4

!Flash mob : акција на комеморација за жртвите од војната во Хрватска………………5

!Јелко Кацин: „Вистински момент за РЕКОМ“………………6

АКТУЕЛНО

!Немаше здружување заради злосторнички потфат………………7

!Мене Анте Готовина не ми е морална вертикала, туку Драган Пјевач……………..9

!Критики и загриженост во ОН заради бавната правда во БиХ………………14

ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА ВО РЕГИОНОТ

!Апел за исправање на неправдата спрема цивилните жртви на војната воХрватска………………16

!Зошто ЈНА отиде во Вуковар?………………20

!На што се сеќаваме, што паметиме?………………23

ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА ВО СВЕТОТ

!Човековите права мора да бидат во средиштето на процесот на транзициската

правда………………26

!Јавните сведочења на жртвите на општеството му открија непознати злосторства……………..28

ИНТЕРВЈУ

!Отштетите се само дел исправање на неправдите нанесени на жртвите……………..30

ГЛАСОТ НА ЖРТВИТЕ

„Не грижи се, другарке, влакно од главата нема да му недостасува“……………..33

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 11-2012 by Koalicija za REKOM

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.