РЕКОМ мрежа за помирување

t2_Glas-10_MK_Page_01

06.11.2012.

!Глас на Иницијативата за РЕКОМ 10/2012

t2_Glas-10_MK_Page_01

СОДРЖИНА

Уводник

!Вистината за војната……………..4

АКТУЕЛНО – НОВОСТИ ЗА РЕКОМ

!Иницијативата за РЕКОМ е вклучена во извештаите на Европската комисија и во Стратегијата

за проширување………………6

!Состанок на заговарачите за РЕКОМ: Конкретизација на декларативната поддршка на

процесот РЕКОМ………………7

!Само регионалното кажување на вистината носи успех………………8

!РЕКОМ за иднина на Фејсбук………………11

АКТУЕЛНО

!ЕУ доби Нобелова награда за мир и заради помирување на Балканот………………12

Коалицијата за РЕКОМ ВО АКЦИЈА

!Успешна акцијата „РЕКОМ за иднина“………………13

ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА ВО РЕГИОНОТ

!Отворен патот за воени отштети во Србија………………18

!Европскиот суд за човекови права донесе пресуда во полза на ветераните одСрбија………………19

!Политичка инквизиција под лустрациски превез………………20

Транзициската правда во светот

!Злосторствата на хунтата под лупа на бразилската Комисија за вистина………………22

ИНТЕРВЈУ

Јелена Суботиќ: !Без меморијали, нема безбедност за заедниците………………24

Коалицијата за РЕКОМ

!На што се сеќаваме, што паметиме?……………..28

ГЛАСОТ НА ЖРТВИТЕ

Сведочење: башим гаши !злосторството во селото трње/tërrnjë………………31

!Извод од транскриптот од судењето на Слободан Милошевиќ……………..33

Glas 10_MK by Koalicija za REKOM

This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of the RECOM Reconciliation Network and do not necessarily reflect the views of the European Union.