Vijesti

Debata o pomirenju u Skoplju [transkript]

debata-fotografija za site

(Informacije o ovoj debati postoje samo na makedonskom jeziku)

 

“Тука сме да дискутираме на овие теми поврзани со тркалезната маса на РЕКОМ. Околу правдата, помирувањето, конфликтите во СФРЈ и во Македонија. Самата иницијатива за РЕКОМ е една благородна иницијатива за која се надеваме дека ќе има е меѓудржавен договор и ќе има реализација во сите републики односно држави кои потекнуваат од покраините и републиките од бивша Југославија.

Тука денеска донесовме три уважени гости. Од мојата лева страна господинот Зимбери, магистер, поранешен пратеник. Од мојата десна страна д-р Марковски исто така еден дел од комисијата за РЕКОМ. И професорот од мојата најдесна страна исто така подржувач на иницијативата за формирање на коалиција за РЕКОМ.

Според агендата прв ќе говори д-р Благој Марковски и неговата тема е „Помирувањето во контекст на општествено актуелните состојби во Република Македонија“…”

Датум: 16-ти Декември 2015 (среда)

Време: 18 часот

Место: Хотел Порта Скопје (населба Аеродром, близу Три бисери)

17:30-17:55     Регистрација

17:55-18:00    Изјава за медиуми

18:00-18:05     Воведно обраќање на Проф. д-р Жидас Даскаловски

18:05-18:20     Д-р Благоја Маркоски: Помирувањето во контекст на општествено    актуелните состојби во Република Македонија

18:20-18:35     Абедин Зимбери (поранешен пратеник во Собранието на РМ): Постконфликтното помирување како гаранција за мир и соживот во Република Македонија

18:35-18:50     Д-р Рубин Земон: Етничкото помирување преку градење на заеднички граѓански идентитет

18:50-19:45     Отворена дискуија

19:45-19:50     Заклучоци

РЕКОM дебата-Скопје-16.12.2015-транскрипт

Галерија