Форуми за транзициска правда

Употреба на фактите за војните во филмот – X Меѓународен форум за транзициска правда во постјугословенските земји

Сесијата ја модерираше режисерот Лазар Стојановиќ. Целта беше да се испита и искоментира улогата на филмот како средство на опредметување… Прочитај повеќе

Седмиот регионален форум за транзициона правда: Без гласот на жртвите нема помирување

Загреб, 17 Окт. – Учесниците на Седмиот регионален форум за транзициона правда кој викендов се одржа во Загреб, дадоа заедничка оценка дека делувањето на идната Регионална Комисија  мора да се заснова пред се на доброволноста на жртвите, должноста на секоја држава и независноста на Регионалната Комисија за утврдување на фактите за воените злосторства на територијата на поранешна Југославија (РЕКОМ).

Прочитај повеќе